Salut

Continuem tenint un problema de llistes d’espera, però sobretot tenim un problema de temps d’espera

  • Assumpta Escarp
  • Actualitzat:
  • Creat:

La diputada socialista subratlla que “el Govern incompleix sistemàticament resolucions d’aquest Parlament” en aquesta matèria i reclama que “s’ofereixi una alternativa en cas d’esgotar el termini màxim garantit”

La diputada i portaveu en matèria de salut de PSC-Units, Assumpta Escarp, ha lamentat avui al Ple del Parlament de Catalunya la "manca de propostes del Govern a curt, mig i llarg termini per avançar cap a un canvi de paradigma en el sistema de salut", tant en l’àmbit de la prevenció i salut pública com en els serveis assistencials, que doni resposta als canvis econòmics, socials i demogràfics a què ens enfrontem.

Durant la seva interpel·lació sobre política sanitària, Escarp ha assenyalat que “venim de 5 anys de retallades i 2 de power points” i que, amb la dinàmica actual, anem cap a “una dècada perduda de la sanitat catalana”. En aquesta línia, la diputada socialista ha criticat que el Govern de la Generalitat s’hagi escudat en l’infrafinançament per amagar retallades pressupostàries pròpies, que han afectat als serveis (reducció de llits, plantes tancades, disminucions horàries i de serveis d’especialistes, increment de les llistes d’espera), a les infraestructures i als professionals (reducció de sous, precarietat laboral, reduccions de plantilla). Així, ha denunciat que, per exemple, "el 2017 la massa salarial del total de facultatius de l’Institut Català de la Salut és de 70 milions menys que el 2010". Seguint en el terreny de les xifres, Escarp ha aprofitat per recordar a la consellera Vergés que “el pressupost més alt en Salut dels darrers anys va ser el del 2010, el darrer del govern de progrés”.

La diputada socialista s’ha felicitat per l’excel·lència de la sanitat catalana, capaç d’aconseguir grans fites, però ha insistit que el sistema “té un problema del dia a dia, amb infraestructures obsoletes, professionals “cremats” i gent que espera". En aquesta línia ha volgut denunciar que “a Catalunya continuem tenint un problema de llistes d’espera, però sobretot tenim també un problema de temps d’espera”.

Per a la portaveu en matèria de salut de PSC-Units, “el Pla Integral per a la millora de les llistes d’espera sanitàries que va presentar el departament de Salut el 2016 ha fracassat: amb una aportació pressupostària disminuïda, no s’han assolit els objectius de reduir el 10% el temps d’espera de les intervencions quirúrgiques, un 50% el temps d’espera per a la fase diagnòstica i un 50% de les llistes de les visites amb un especialista en un any". Dos anys després d’aquest pla, "només s’han aconseguit abaixar un 0,4% les persones que esperen per una intervenció quirúrgica". Assumpta Escarp ha criticat que “el Govern incompleixi sistemàticament resolucions d’aquest Parlament” i ha reclamat que es pugui garantir que el Servei Català de la Salut ofereixi una alternativa en cas d’incompliment del termini màxim garantit.

Escarp ha aprofitat l'inici de la seva interpel·lació per fer un esment a una notícia d'aquest matí sobre una suposada compra il·legal d'un fetge per al transpantament d'Éric Abidal, exjugador del Futbol Club Barcelona. Tot desitjant que no sigui cert, ha instat la consellera a que "el departament esclareixi si un hospital de referència com és l'Hospital Clínic ha comès una irregularitat i il·legalitat com aquesta".

Paraules clau: