Salut

Després de 5 anys de retallades, aquest Govern continua sense dotar de més recursos el sistema públic de salut

  • ASSUMPTA ESCARP
  • Actualitzat:
  • Creat:

El Parlament ha aprovat una moció socialista que insta el Govern a elaborar un pla plurianual d’escenaris pressupostaris i recuperar l’Agència de Salut Pública de Catalunya, creant un espai de coordinació entre la Generalitat i els ajuntaments

La portaveu de Salut del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Assumpta Escarp, ha denunciat avui que “aquest Govern sembla incapaç i sense ganes per abordar les necessitats que els canvis socials, econòmics i demogràfics i els problemes que se’n deriven en el sistema de salut: llistes d’espera, precarietat dels professionals...” i ha alertat que “després de 5 anys de retallades, aquest Govern continua sense dotar de més recursos el sistema públic de salut”. “Què ha passat amb la suposada promesa que Economia havia fer a l’exconseller Comín d’equilibrar el pressupost amb una dotació extraordinària de 1.000 milions d’euros? Quants professionals hem perdut? Quins serveis s’han tancat? Amb quines condicions estan els professionals?”, ha preguntat. Per això Escarp ha instat el Govern a "elaborar un pla plurianual d’escenaris pressupostaris per garantir i per assolir, en el termini de dos anys, una despesa per càpita de 1.500 euros l’any i que contempli una aposta ferma en el pressupost per a l’Atenció Primària". 

Durant la seva intervenció a la Moció sobre política sanitària, Escarp ha reclamat també que es recuperi l’Agència de Salut Pública, creant un espai de coordinació entre la Generalitat i els ajuntaments per gestionar en el territori les funcions i competències de la salut pública. En aquesta línia, la diputada socialista ha demanat que s’elabori un nou mapa sanitari fet amb àmplia participació dels ens i corporacions locals, sindicats, col·legis professionals, associacions de pacients, que “respongui als canvis socials, econòmics i demogràfics de casa nostra, però també a les mancances assistencials actuals, amb menys llits estructurals i més sociosanitaris, amb més cronicitat però també amb més cirurgia major ambulatòria”.

Assumpta Escarp, a més, ha remarcat que “aquests anys de crisi han tingut un clar impacte directe amb la salut de les persones”, i ha denunciat que “les desigualtats en salut s’han incrementat, sobretot en els infants i joves”. En aquesta línia ha alertat que “com els socialistes no donem per bo que la salut i la pobresa s’hereten, exigim que s’introdueixin determinats socials en els pressupostos de les àrees bàsiques de salut, reforçant l’atenció primària, la salut mental i la salut comunitària".

Per últim, Escarp ha instat també el Govern a que "garanteixi, en el termini d’un mes, que les llistes d’espera siguin comptabilitzades des del moment en què el metge pren la decisió clínica de derivar el pacient” perquè, ha conclòs, “la de les llistes d’espera continua sent una veritable xacra”, i “no renunciarem a continuar plantejant que totes els ciutadans i ciutadanes tinguin garanties sobre els seus temps d’espera; garantir-los que no estaran més de 24 hores a urgències, ni es trigui més de 48 hores perquè se’ls atengui a la Primària”.

 

Paraules clau: