Salut

El PSC es felicita perquè el debat sobre l'eutanàsia “ja forma part de l'agenda política i social”

  • Actualitzat:
  • Creat:

Assumpta Escarp defensa la proposició de llei provinent del Parlament de Catalunya sobre aquesta matèria, que el Congrés dels Diputats aprovarà tramitar previsiblement el proper dijous

Assumpta Escarp, durant la seva intervenció aquesta tarda al Congrés
Assumpta Escarp, durant la seva intervenció aquesta tarda al Congrés

El Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement el proper dijous la tramitació de la proposició provinent del Parlament de Catalunya per despenalitzar l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi. La portaveu del PSC al Parlament en matèria de Salut, Assumpta Escarp, ha estat l’encarregada de defensar la iniciativa aquesta tarda davant el ple del Congrés. Escarp ha recordat que una àmplia majoria del Parlament “va donar suport a la iniciativa”.

La diputada ha explicat que el debat sobre l'eutanàsia “ja forma part de l'agenda política i social, coneixem l'estat d'opinió favorable i hem de buscar el màxim consens social i polític, lluny d'apriorismes, d'oportunismes polítics i de prejudicis i sectarismes ideològics” per aprovar la reforma. En aquest sentit, ha insistit que “estem parlant d'un dret, el dret a morir dignament”, perquè “hem afegit més temps a la vida, però no més vida al temps, no hem aconseguit que les persones en el procés de la mort preservin la seva dignitat, la seva autonomia i la seva llibertat per triar”, i per aquest motiu “presentem avui aquesta proposta”.

Escarp ha explicat que en l’eutanàsia, “el o la metge no proposa, la decisió és del pacient, però s’exigeix un acte mèdic”. Així, “l’autonomia de la persona implica la participació d’un tercer, d'aquí la necessitat de despenalitzar i al mateix temps la de regular per dotar dels garanties suficients” ha insistit. “Som conscients que aquesta modificació precedeix, o ha de ser coincident, a la necessària regulació per establir els criteris, els garanties, i la seguretat jurídica necessàries”, ha dit la diputada, que s’ha felicitat per la presentació la setmana passada de la proposició de llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia per part del Grup Socialista al Congrés.

La diputada ha recordat, a més, que des de l'any 1994 s’ha abordat aquesta qüestió almenys en 16 ocasions al Congrés dels Diputats, tres vegades el Parlament de Catalunya i ha considerat que en l’actualitat “és evident que s'han afegit al debat noves realitats Internacionals, polítiques i de percepció social”, per la qual cosa ha defensat una vegada més que es debati la proposta del Parlament.

Per la seva banda, en nom del grup Socialista al Congrés ha intervingut la diputada del PSC Lídia Guinart, que ha insistit en la importància de tenir una “bona mort”. “Fa 40 anys que ens dotem d'una Constitució que ens garanteix el dret a la vida, un dret fonamental al que acompanya el dret a la integritat física i moral”, ha recordat Guinart, “però també són béns constitucionalment protegits la dignitat, la llibertat i l'autonomia de la voluntat. Cal fer compatibles, doncs, tots aquests drets i principis constitucionals”.

“Catalunya ha estat sempre pionera en la legislació sobre els drets dels pacients (voluntats anticipades, lluita contra l'acarnissament terapèutic, cures pal·liatives…)”, ha explicat la diputada, que ha recordat també que en aquests últims anys s'han desenvolupat diferents legislacions autonòmiques sobre mort digna (a Andalusia, Navarra, Balears o Canàries). “Ara és també Catalunya la que porta al Congrés dels Diputats aquesta proposició. Però, si prospera, com esperem i desitgem, es beneficiarà tota la ciutadania espanyola en el seu conjunt”, ha constatat.

Guinart ha defensat la proposició de llei del Grup Socialista presentada la setmana passada. “Hem optat per un debat assossegat amb prestigiosos experts de l'àmbit sanitari i jurídic, i amb el diàleg amb associacions com les aquí presents”. Fruit de tot això, la iniciativa socialista és “seriosa i rigorosa”, a diferència de la presentada fa un any per Podemos-en Comú Podem, que “presentava deficiències importants”, per la qual cosa va ser rebutjada. 

Paraules clau: