Salut

Escarp reclama a Vergés gestionar bé el 38% del pressupost del Govern "no la nostra felicitat"

  • Actualitzat:
  • Creat:

Escarp lamenta que Vergés comenci malament les seves relacions amb l'Estat i no parli de consens amb la resta de grups parlamentàris

La diputada i portaveu en matèria de salut de PSC-Units, Assumpta Escarp ha lamentat aquest matí la "manca de concreció" de la Consellera de Salut, Alba Vergés, en la presentació de les prioritats del seu departament. "Vostè gestiona el 38% del pressupost de la generalitat i no la nostra felicitat" ha etzibat a la consellera, a la que ha recriminat "que comenci malament les seves relacions amb l'estat" pel fet de no haver assistit al Consell Interterritorial de Salut. Segons Escarp, "després del bon anunci de la retirada del decret de 2012 per part del Govern de Pedro Sánchez, és sorprenent que no volgués anar al Consell i plantejar allà la retirada del recurs del Tribunal Constitucional" ha explicat la diputada socialista, que considera que després d'haver obert el retorn de la universalització de la sanitat, "era el bon moment per negociar les condicions que creiem que hem de tenir, atenent la llei que tots havíem votat".

La portaveu en matèria de salut ha recordat a la Consellera que les desigualtats en salut s'estan incrementant "perquè la salut i la pobresa s'hereten i és més important en termes de salut el codi postal que el codi genètic", demanant-li concreció sobre les prioritats del departament per revertir el present i fer un canvi de paradigma.

Escarp ha volgut fer valdre "l'excel·lència de la sanitat catalana" però ha alertat que la base del sistema sanitari es pot trencar: "venim de 5 anys de retallades i de 2 anys de PowerPoint buits, i estem arribant a quasi una dècada perduda de la sanitat catalana". La diputada socialista ha posat sobre la taula que la despesa per capita encara no ha arribat als nivells del 2010 -l'any 2010 estàvem a quasi 1.300 euros per capita i el 2017 a 1.186- i que quedem molt lluny d'aquell horitzó que ens apropa als països de la UE de 1.500 euros per capita, així com del percentatge de despesa sanitària sobre el PIB del 7% recomanat per l'OMS.

Segons Escarp, "val la pena marcar prioritats abastables i tocar temes concrets". En aquest sentit li ha reclamat a la consellera posar solució a les llistes d'espera "perquè no per no mencionar-les han desaparegut", recuperar el dret dels temps garantits, donar resposta als metges de l'atenció primària, així com treballar per tenir més especialistes: "ens falten pediatres als CAP, no tenim radiòlegs, falten al·lergòlegs... per no parlar de la falta de material" ha denunciat.

Per últim, Escarp ha traslladat a la consellera la seva decepció davant el fet que "no hagi parlat de consens per a treballar en la Llei de Salut que va anunciar Torra". En aquest sentit, Escarp li ha recomanat "recuperar una cosa que valdria la pena: entendre la salut com a tema de país en què ens podem entendre tots i totes".

Paraules clau: