Salut

Dia Mundial contra el Càncer: Posem als pacients en el centre del sistema amb un tractament integral sanitari i social

  • Actualizado:
  • Creado:

El càncer és més que un problema de salut. Hem avançat molt en la recerca, però no s'està atenent la vulnerabilitat social en què queden moltes famílies amb malalts de càncer.

Els i les socialistes volem expressar, amb motiu del 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, el nostre compromís en la lluita contra el càncer i reclamem posar als pacients en el centre del sistema, oferint-los, no només un tractament integral sanitari, sinó també tenint en compte els aspectes socials. 

En aquest sentit, cal alertar que, com demostra l'estudi que ha presentat l'Observatori del Càncer de la AECC, el càncer és més que un problema de salut. Doncs hem avançat molt en la recerca, però no s'està atenent la vulnerabilitat social en què queden moltes famílies amb malalts de càncer. A Espanya, cada any, unes 25.000 persones amb càncer es troben en risc d'exclusió social a causa del diagnòstic de la malaltia. Les famílies veuen com els seus ingressos disminueixen a conseqüència de la malaltia fins a arribar, en alguns casos, a nivells extrems.

És per això que reclamem garantir l'accés en condicions d'igualtat als diferents programes de cribratge de càncer inclosos a la cartera de serveis comuns del sistema nacional de salut, així com l'accés efectiu a totes les persones amb càncer als tractaments efectius, però també proposem un sistema integrat de garantia d'ingressos dirigit a les persones més vulnerables, mitjançant la incorporació de l'Ingrés Mínim Vital, que contribueixi, juntament amb altres mesures, a prevenir el risc d'exclusió social i combatre la desigualtat en salut.

Palabras clave: